El canvi climàtic a Catalunya



EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA


*Canvi climàtic: Variació global del clima de la Terra; temperatura, precipitacions, vents, nuvolositat, etc. Aquests canvis són deguts a causes naturals, però, en els darrers segles, també a l’impacte causat per les activitats humanes.


1. CAUSES:  


Degut a l’important augment de l’activitat econòmica i del creixement demogràfic a Catalunya, una de les principals causes del canvi climàtic són les emissions de gasos de l’efecte hivernacle (CO2, CH4, N2O, vapor d’aigua, ozó i halocarbons). Els quatre primers estan presents a la composició de l’aire. El sector que més hi ha contribuït en el canvi climàtic és el de processament d’energia (transport, industries de manufactura, construcció i industries dels sector energètic).


La contribució del gas metà, el qual es genera sobretot per l’activitat agrícola i ramadera es genera per fermentació en els aiguamolls i les aigües estanyades dels arrosar. El principal problema del metà procedent de la ramaderia és que incrementarà amb les noves tecnologies de gestió ramadera.


Una altra causa que afecta el canvi climàtic de Catalunya, generalitzant, és el fet que la producció d’energia del Sol no és constant, per tant, petits canvis durant un període llarg de temps poden conduir a canvis climàtics.




2.CLIMA, FLORA i FAUNA:


A continuació parlarem sobre els efectes i les seves conseqüències sobre el nostre clima, flora i fauna.


Una de les conseqüències més notables és la emigració dels ocells o animals degut a que no estan acostumats a aquest clima i a aquestes temperatures.

El canvi climàtic també afecta a la flora, ja que a l’augmentar la temperatura es creen climes més secs, amb menys abundància d’aigua.


El clima a Catalunya cada vegada s’inclina més cap a un clima àrid degut a l’augment de les temperatures, la manca de precipitacions i tots aquests factors que repercuteixen sobre el clima. I com ja hem dit abans, amb aquestes condicions perdríem part de la nostra flora i fauna.   


3.IDEES I SOLUCIONS:


El primer que hem de fer és conscienciar-nos dels problemes que ens pot  causar el canvi climàtic, i intentar millorar els hàbits i costums per tal de poder-lo combatre.

Una de les propostes és fer un bon ús de l'aigua, ja que aquesta petita acció pot ajudar notablement contra el canvi climàtic, atès que això comportaria no malgastar-ne tanta ni contaminar-la.

Una altra cosa que s’ha de tenir en compte és l’energia. Per a fer-ne un bon ús d’aquesta s’ha d’aprofitar i rendibilitzar-la al màxim, això es pot aconseguir utilitzant bombetes de baix consum i obtenir l'electricitat per mitjà de recursos poc contaminants, com per exemple; a partir d'energia solar, hidràulica, eòlica, etc. En el cas de les piles és recomanable que siguin recarregables. També s’ha de controlar la televisió, la cadena de música i altres aparells que deixem en “stand by”, ja que gasten molta  energia, tot i que no en siguem conscients.



Cadascú de nosaltres podem fer altres aportacions des casa nostra, com per exemple ventilar la casa quan fa calor, o tancar-la en cas que faci fred, és a dir, aprofitar el sol i el vent, també s'ha d'aprofitar la llum de dia i regular correctament el termòstat, entre altres coses.
A l’hora de triar aparells domèstics és recomanable triar-los de classe A, ja que són més eficients energèticament. Evitar-ne el malbaratament, és a dir, no deixar la nevera oberta gaire estona, tancar la televisió o altres aparells si no es fan servir, no tenir la calefacció encesa a l’hora que les finestres obertes, omplir la rentadora i el rentavaixella al màxim i, prescindir d'electrodomèstics innecessaris.




El desplaçament també és molt important, ja que s'emeten molts gasos contaminants, per tant, és recomanable l'ús de bicicletes per dins de les ciutats o pobles, atès que és el sistema més eficient i el més segur. Si no es pot anar amb bicicleta es recomana el transport públic, i com a últim recurs l'ús del vehicle particular.

Si aquestes pautes es segueixen és possible que d’aquí uns anys el canvi climàtic pugui donar un tomb inesperat i es facin millores respecte l’actualitat. Tal i com hem pogut observar, petits canvis en la nostra vida quotidiana ajudarien a progressar, per tant, hem de ser conscients de què volem i què farem per contribuir i millorar el benestar de tothom.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada