ACTIVITAT HUMANA SOBRE LA BIOSFERA



Desertització:

A continuació adjuntarem un vídeo que ha ajudat a conscienciar-nos de què és la desertització i sobretot, del què serà si no canviem radicalment els nostres actes, ja que ens hem adonat que nosaltres, els éssers humans, som els principals causants d'aquest fenomen. 

Aquest vídeo l'hem escollit donat que et fa pensar sobre tot allò que has fet, fas o faràs en un futur, i sobretot, tot allò que podríem deixar de fer per a millorar el nostre planeta. Es mostra el fenomen de la desertització d’una manera més dinàmica i tota la informació es transmet mitjançant fotografies i una molt breu explicació. Podem observar el procés de destrucció i pèrdua d’un terreny, normalment ric en biodiversitat, en perdre gran part, o fins i tot la totalitat, d’éssers vius i vegetació que hi habitaven del nostre planeta.

Com a conclusió d’aquest apartat hem pogut apreciar que els humans som els principals causants d’aquest fenomen, i per tant també podem, i hem de ser, els primers en arreglar i intentar millorar aquest problema evitant així la total desertització del sòl.

Per últim voldríem afegir que els humans hem d’aprendre a ésser mes responsables dels nostres actes i saber solucionar allò que hem destruït, explotat o contaminat. Vivim tots d'un mateix planeta, respectem-lo.




Espècies invasores:    

Actualment sabem que hi ha més d’un centenar de nombres d’espècies invasores que s’assenten cada any en els nostres ecosistemes. És qüestió d'atzar, o també som els humans qui intervenim en aquest fenomen ? 

Per una banda els éssers humans tornem a ser els responsables, d’una manera indirecta, de l’aparició d’algunes de les espècies invasores al nostre ecosistema. Això és fàcil d'entendre amb un exemple; sovint pretenem fer un bé per a un animal com alliberant la mascota, una tortuga per exemple, al seu medi natural perquè estigui en llibertat en el seu entorn però, de fet estaríem donant peu a unes de les pitjors agressions que pateixen els nostres ecosistemes atès que estem afavorint la invasió d’espècies al·lòctones, és a dir, alienes al nostre entorn. Això pot comportar la pèrdua de vegetació en camps i conreus i una interrupció de la cadena alimentària dels animals propis d’aquell entorn.

Coincidim en que algunes de les espècies que envaeixen un territori o un país, poden arribar a ser perjudicials per els residents d’aquell hàbitat, és a dir, un animal pot transmetre moltes malalties que no són pròpies del país que envaeixen, sinó del que procedeixen. Aquest fet pot ésser molt perillós perquè sovint, les autoritats no disposen dels recursos necessaris per a frenar la malaltia, l'epidèmia, etc.
  
En el següent enllaç hi trobareu unes breus explicacions d’algunes de les espècies invasores que podem trobar a Catalunya.  
Espècies de fauna invasores del medi natural

En aquest article hi trobareu informació interessant sobre un dels projectes de recerca més complets i exhaustius duts a terme a l'Estat espanyol sobre les espècies invasores
Espècies exòtiques invasores a Catalunya



Pèrdua de la biodiversitat:

La biodiversitat comporta un llarga cadena que sovint els humans alteren. Aquest fet pot comportar el trencament de tot un cicle, és a dir, durant la construcció urbana en àmbits naturals, la tala d’arbres, etc. No solament es destrueixen els arbres, els arbustos i les herbes. També hi moren multitud d’animals, de fongs i de microorganismes. Quan un bosc desapareix, els animals perden el seu hàbitat i desapareix el sòl i els microorganismes que hi vivien. Tot alterant la cadena de la biodiversitat.

El següent vídeo ens exposa les principals idees de la protecció de la biodiversitat, també aporta alternatives per adoptar una conducta correcta per a poder protegir la biodiversitat i així no interrompre la llarga cadena que comportaria canvis importants en el nostre ecosistema. 

En definitiva, hem arribat a la clara conclusió que hem de protegir tot ésser viu, ja sigui un humà, un animal o un vegetal, atès que la manca d'algun dels elements imprescindibles del nostre ecosistema pot provocar greus canvis perjudicials per a tots nosaltres.

 

2 comentaris:

  1. Bé nois veig que heu fet les vostres aportacions sobre l'acció de l'home a la biosfera i que heu enllaçat notícies i penjat vídeos. Està molt bé el fet d'afegir suport visual per millorar la qualitat del vostre bloc, ara bé , cal que vigileu els vídeos que penjeu, ja que l'últim sobre Aprender a proteger la biodiversitat al final és divulgació d'activitats que s'han de posar en pràctica i això crec que no feia falta.

    ResponElimina
  2. Veig que no heu penjat el vostre reportatge, :(

    ResponElimina