Els impactes i els riscos naturals



*Impacte ambiental: És l’efecte causat per les conseqüències de les activitats humanes sobre el medi ambient, donant lloc a una modificació de l'entorn natural.



*Risc: És la possibilitat de que és produeixi un d’any o una catàstrofe en el medi ambient degut a un fenomen o una acció humana.




NOTICIA 1



L'augment de la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera, a causa de les activitats humanes, està influint en el fet que les temperatures mitjanes de la darrera dècada siguin les més altres des que hi ha registres en el temps de paràmetres climàtics. El nivell del mar ha pujat arreu del món més de 25 centímetres en un segle. Les collites avancen el seu procés. Simultàniament, determinats fenòmens meteorològics causants de catàstrofes (tempestes, ciclons, huracans, etc.) es produeixen molt més sovint.



És un impacte ambiental, ja que aquesta acumulació de diòxid de carboni a l’atmosfera és un fet real, que ens produeix ja actualment uns canvis en el nostre planeta; ja sigui amb augment de temperatures, catàstrofes meteorològiques, augment del nivell del mar..


 

NOTICIA 2


L'activitat sísmica de la Terra és contínua i manifesta la dinàmica interna del planeta. De forma sobtada i breu, la terra tremola i tot el que hi ha al voltant es mou. En la majoria dels casos els efectes no incideixen sobre les persones ni els béns. Però en d'altres, poden tenir conseqüències catastròfiques sobre zones densament poblades.


Els moviments sísmics són reals i produeixen un risc ambiental per la població que ens poden afectar de maneres diferents. En molts dels casos no ho notaríem però, en zones sobre poblades poden tenir conseqüències catastròfiques amb molt de risc. 


 

NOTICIA 3 


El transport de persones i de mercaderies, i la implantació i extensió de les zones industrialitzades comporten el consum de recursos energètics i s'associen a l'emissió a l'atmosfera de diversos contaminants que superen els límits de seguretat per a la salut 

Humana.



És un impacte, ja que ens explica que totes les zones industrialitzades produeixen molts gasos contaminants fet que fa que sigui superior el CO2 a l’atmosfera. 




NOTICIA 4


Més de 1000 volcans han estat actius durant els darrers 10000 anys. Un bon nombre dels volcans es consideren perillosos, sobretot perquè al voltant seu es localitzen nuclis de població relativament importants. Per aquesta raó, es fa necessària l'adopció de mesures per minvar els danys que les erupcions causen a les persones i els seus béns.


És de risc ja que explica com els volcans quan estan en erupció poden afectar als habitants del costat per exemple pot ser la inhalació de fum, problemes de visió... 




IMPACTES SOBRE EL MEDI 


L'impacte sobre el medi consisteix en les alteracions o modificacions que provoquen canvis de certa magnitud en l'ambient o en algun dels seus components i, que han estat originades o produïdes directament i/o indirectament pels éssers vius.

Actualment, amb tots els avenços en les tecnologies, aquestes juguen l'impacte ambiental més important dins la nostra societat, atès que a partir de la revolució industrial, els humans hem anat creant noves maquinàries i nous instruments, que tenen un nivell de contaminació molt més elevat i produeixen molts més gasos. Aquest impacte es fa notar en moltes de les nostres activitats quotidianes.
Cal afegir que, si no fos per totes les noves tecnologies, és a dir, si visquéssim com els nostres avantpassats; l'impacte provocat pels éssers humans seria mínim comparat amb l'actualitat. Donat que, molts dels impactes a nivell global solen estar relacionats, és a dir, que un impacte pot ocasionar-ne un altre.



L'IMPACTE de la TECNOLOGIA



Actualment, podem considerar que l'impacte mediambiental més important és la tecnologia

Per definir tecnologia podem dir que són totes aquelles tècniques i invents, que hem anat creant els humans, per a progressar i facilitar el nostre estil de vida. Algunes activitats humanes, com per exemple; l’obtenció de matèries primes, el desfet dels residus generats pels humans, etc. poden tenir conseqüències nefastes (desertització, contaminació, escalfament global...) sobre el nostre planeta. 

L'impacte ambiental, d’una banda pot ser directe, com per exemple, la creació de carreteres, pantans, ciutats... i de l’altra, també hi tenim les explotacions mineres que modifiquen els ecosistemes d'animals i vegetals. 

La desertització és un altre dels problemes que pot causar la tecnologia. Cada any augmenta la superfície en estat àrid. Això dóna lloc a un empobriment del sòl i perjudica activitats agrícoles i ramaderes.

La contaminació és l'efecte més apreciable. L'elevat increment d'us d'energia ha fet que augmentin considerablement les proporcions de determinats gasos (com per exemple el diòxid de carboni, òxid de sofre, etc.) en la atmosfera. Algunes de les conseqüències de la contaminació del aire que provoquen moltes de les fàbriques, vehicles... són l’escalfament global del planeta o la disminució de la grossor de la capa d'ozó.

Quan es duen a terme certes activitats tecnològiques es generen certs residus. La gran majoria són molt contaminants i resulten difícils d'eliminar. Uns dels exemples són els materials plàstics, és a dir, derivats del petroli i residus nuclears. Aquests poden malmetre el medi ambient, o causar grans catàstrofes.

L'atmosfera també es troba afectada per culpa de la tecnologia. Hi ha dos motius pels quals la atmosfera pot estar en condicions poc acceptables: Per causes naturals i antropogèniques. En les naturals hi ha les emissions volcàniques, els agents meteorològics, com els huracans i els tornados i els incendis forestals, però en les antropogèniques hi ha les emissions de gasos de les indústries i fàbriques, les partícules procedents dels sistemes de calefacció i els tubs d'escapament, i les partícules radioactives provinents de conflictes bèl·lics. Aquestes causes poden tenir certs efectes, tant en el medi ambient com en les persones.

Però la tecnologia a vegades també serveix per a cuidar el medi ambient. Alguns exemples són la predicció d'incendis forestals, el reciclatge de certs materials o, la utilització de fonts d'energia alternatives. El reciclatge de productes com el vidre o el paper pot evitar la sobreexplotació d'algunes matèries primes, com per exemple la fusta. Las fonts d'energia renovables, com la energia solar, la eòlica, la hidràulica, la geotèrmica... no s'esgotaran mai, i contaminen molt menys que les fonts no renovables com el carbó o el petroli. Per tant, si es fa un bon ús de les tecnologies, el medi ambient pot millorar notablement, però si no es protegeix, el medi patirà greus problemes.  





UNA VERITAT INCÒMODE

1. Què és el permafrost?

Permafrost o permagel és un terme utilitzat en geologia que prové de la paraula anglesa perma- de permanent i frost = gelat. Són aquelles capes de sòl, roca o terra que romanen per sota del punt de congelació de l’aigua (0 ºC) durant com a mínim dos anys seguits. Resumint, és la capa de gel permanent en els nivells superficials del sòl de les regions molt fredes.

Es troba situat entre el pergelisòl –la capa gelada més fonda–, i la roca profunda no gelada, més afectada pel flux geotèrmic que pel clima.

Els sòls es poden classificar com a permagel continu (90 a 100% de cobertura de la superfície amb permagel), discontinu (50 a 90%) esporàdic (10 a 50%) isolat (>10%) i sense permagel. 





2. Definicions:

Tornado: És un fenomen meteorològic violent caracteritzat per vents que giren des d’una formació nuvolosa densa en forma d’embut. Aquesta formació és visible per la presència de pols que se succiona de la terra i per la condensació en el centre de gotes d’aigua.
S’estima que la velocitat que pot assumir és d’uns 500 km/h, tot i que aquesta dada no és del tot exacta.    
Formació dels tornados (vídeo)



Huracà: És un dels fenòmens meteorològics més severs coneguts com a ciclons tropicals –terme genèric que s’usa per qualsevol fenomen meteorològic que té vents en forma d’espiral i que es desplaça sobre la superfície terrestre–. Són sistemes de baixa pressió amb molta activitat elèctrica, fortes pluges i vents en espiral amb un nucli anomenat ull. Només quan els vents sobrepassen els 118 km/h, l’anomenada tempesta tropical es converteix en huracà.
Un huracà funciona com una màquina de vapor, amb aire calent i humit. Quan els rajos de sol escalfen les aigües de l’oceà, l’aire humit s’escalfa, s’expandeix i comença a elevar-se.
Formació dels huracans (vídeo)


Tifó: És un vent extremadament sort que avança de forma ràpida girant sobre si mateix acompanyat de fortes pluges. Es tracta d’un núvol de forma cònica que s’eleva des de la superfície de la terra o del mar en forma d’embut.
En resum, un tifó és un potent cicle tropical que conté aire calent que s’ha format sobre les aigües càlides en l’Oest de l’Oceà Pacífic.


* Els termes huracà i tifó solen intercanviar-se utilitzant-se com a sinònims.



3. Què és la tundra d’Alaska?

És un territori obert i pla, de clima subglacial gelat (permafrost) amb falta de vegetació, és a dir, és un ecosistema fred, sec i sense arbres, caracteritzat una temporada de floriment de la vegetació extremadament curta, està composada per capes subjacents del terra congelat.
Alguns científics preveuen que amb l’augment de les temperatures en l’Àrtic, la tundra d’Alaska tal i com és actualment podria desaparèixer. L’augment de la crema i el desglaç de la tundra també podria tenir un impacte general en el planeta, doncs podria contribuir en l’increment de l’escalfament global.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada